Online criminaliteit op datingsites

Online criminaliteit op datingsites

5 februari 2014

Online criminaliteit op datingsites is de grootste angst van iedere single. Onderzoek van de Fraudehelpdesk heeft aangetoond dat 80 tot 90 procent van de slachtoffers van 'datingfraude' voorkomt bij vrouwen van 50 jaar of ouder. De criminelen kunnen eenvoudiger wijs een vals profiel aanmaken met behulp van oneigenlijke foto’s en foutieve gegevens.

Hoe gaan online criminelen te werk

Zodra zij een “match” hebben met een nietsvermoedende gebruiker, kunnen zij doormiddel van een aantal trucs veel geld ontfutselen. In de meeste gevallen hebben de slachtoffers voor langere tijd contact gehad. Nadat een goede vertrouwensband is ontstaan, zal hij/zij aangeven om wat voor reden dan ook, veelal met spoed, geld nodig te hebben. Veel voorkomende voorbeelden zijn; Geld voor vliegtickets vanuit het buitenland, zieke familie leden etc. De eerste keer zullen zij om een klein bedrag vragen, waarna de bedragen van daaruit steeds verder oplopen. criminaliteitopdatingsitesVeel mensen schamen zich wanneer zij zijn opgelicht. Hierdoor worden de meeste fraudegevallen niet bij het FHD gemeld en ontspringen de oplichters dus de dans. Deze schaamte is echter nergens voor nodig. Dergelijke oplichting kan iedereen overkomen. Alleen door het onderwerp bespreekbaar te maken kunnen wij erin slagen om deze moderne vorm van criminaliteit de kop in te drukken. Aangezien de meeste fraudeurs zich bevinden in het buitenland, is het nagenoeg onmogelijk om de daders te traceren. Vele internationaal opererende instanties zetten goede stappen om deze cyber criminaliteit tegen te gaan. In de praktijk blijkt echter dat fraudeurs nog altijd actief zijn, met name op gratis datingsites.

 

Richtlijnen om online criminaliteit op datingsites te voorkomen.

  • Deel nooit persoonlijke gegevens of (bank)gegevens met derden
  • Geld of andere materiële zaken zijn een slechte basis van iedere relatie. Maak dus nooit geld over naar matches waarmee je geen wettelijke relatie hebt.
  • Laat je niet onder druk zetten om snel te handelen. Je bent immers nergens toe verplicht.
  • Spreek af wanneer je een klik met iemand hebt. Mensen kunnen zich online anders voordoen als zij in werkelijkheid zijn. Door tijdig af te spreken voorkom je dat je een relatie opbouwt met een mogelijke oplichter.
  • Vraag je familie/ vrienden om advies. Vaak is het voor buitenstanders eenvoudiger om emoties te scheiden van werkelijkheid. Je naasten kunnen je helpen om een objectief advies te geven over de situatie.
  • Date alleen met gerenommeerde datingsites waarbij profielen worden geverifieerd. Voorbeelden van dergelijke sites zijn o.a. PEPPER, LEXA, PARSHIP
Heb je zelf ervaring met criminaliteit op datingsites? Laat dan een review achter bij de betreffende website. Jouw ervaring kan voor anderen enorm waardevol zijn!

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden